Hvad er Tegnefestival ?

Tegnefestival for børn og unge danner rammen om en uges intens række af oplevelser og mesterskaber, der alle sætter fokus på TEGNING.

Det har længe været en tendens, at de kreative fag på grundskoler og gymnasier er blevet nedprioriteret i forhold til boglighed og besparelser. Den tendens bekræftede Kunstrådets undersøgelse i 2006, samtidig med at de kunne bevise en forbindelse mellem børns kreative indsigt og deres evne til indlæring.

Denne viden kombineret med næsten 12 års grundforskning i udvikling af kreative kompetencer hos børn og unge på Billedskolen på Horsens Kunstmuseum var grundlaget for det første DM i Tegning i 2008. Og da dette nye danmarksmesterskab var afsluttet, var der fundet 11 kreative danmarksmestre eller Tegne-ninjaer, som de blev kaldt. Første skridt til at revolutionere Danmarks indstilling til de kreative fag og genskabe hele tegnefagets respekt og omdømme var taget.

I 2009 blev DM i Tegning udvidet til at være en hel uges Tegnefestival i Horsens. Konkurrencedelen blev lavet i samarbejdet med DR og indledte den ugelange kreativ og involverende festival, som bød på events, workshops, en master class og en konference.

Idemand, mænd og kvinder
Ideen til DM i Tegning og siden Tegnefestival kommer fra billedkunstner Jannik Broz, der er leder af Billedskolen på Horsens Kunstmuseum. Jannik Broz fungerer som overordnet projektleder og kunstnerisk leder på Tegnefestival. Derudover spiller Horsens Kunstmuseum og dets personale en stor rolle som medarrangør af projektet, kunstmuseet er vært for DM i Tegning og størstedelen af ugens øvrige events.

Men ingen Tegnefestival uden Advisory Board, som består af de ypperste repræsentanter fra den tegnende verden. Fra første spadestik i 2008 har Advisory Boardet været en afgørende medspiller i ideudvikling, evaluering og kvalificering. Tegnefestivalens Advisory Board består af:

- Anders Morgenthaler, tegner, filmskaber m.m.
- Trine Berthold, arkitekt, pro-rektor på Arkitektskolen Aarhus. Associeret partner Schmidt Hammer og Lassen.
- Thomas Howalt, dramatiker og instruktør.
- Karoline Kjeldtoft, konceptuel beklædningsdesigner
- Søren Essendrop, bil- og produktdesigner
- Jan Kjær, tegner & forfatter med speciale i Mangategning
- Ib Kjeldsmark, illustrator og karikaturtegner


Mål
Målet for Tegnefestival er synliggørelse af tegnefaget. Tegnefestival er gennemsyret af en urokkelig tro på, at unge dygtige tegnere er fremtidens råstof både inden for de tegnende erhverv som design, arkitektur, animation og computerspil, men også fordi den kreative indsigt giver et stærkere afsæt for indlæring, problemløsninger og abstraktioner. Derfor handler det om synliggørelse både over for de unge og over samfundet i det hele taget.

I forhold til ungdommen handler det om at skabe nogle konkrete rammer for børns og unges forhold til tegnefaget. Det handler om at synliggøre tegnefaget som et sejt fag, der afstikker retningslinjerne som trendskabende medium, men det handler også om at se tegnefaget i en social og interaktiv sammenhæng.

I en bredere kontekst handler det om at højne det overordnede tegnetekniske niveau i Danmark herunder tegning som kommunikation og procesredskab. Målet er at bringe danske animations-, design- og arkitektskoler op blandt de bedste i verden.


prikker
OM BILLEDSKOLEN